Norge slutar straffa människor med drogproblem | SVT Nyheter

”Människor som har problem med droger ska inte längre straffas utan erbjudas hjälp. Det är en majoritet av partierna i stortinget överens om.
|…|
Detta är första steget i en ny norsk narkotikapolitik där ansvaret för drogproblematiken ska flyttas från rättsväsendet till sjukvården samt vila på en vetenskaplig grund.”

Norge är ofta föredömligt vad gäller ”vetenskap före känslor”. Just drogmissbrukare är ett känsligt ämne och som dom flesta människor gladeligen straffar utan vidare tanke.
Forskningen visar dock på att straffa en drogmissbrukare är bland det sämsta du kan göra för att få tillbaka människan på fötter igen. Det är dock ett exemplariskt exempel på hur dålig forskning och media kan svetsa fast en felaktig bild i människors sinnen.

Dom flesta har hört om experimentet där råttor sattes i en bur med två vattenflaskor; en med rent vatten och en med vatten blandat med heroin.
Råttorna föll givetvis för heroinen och blev missbrukare – ofta med överdos som utgång. Experimentet visar att droger är otroligt beroendeframkallande och ”en gång junkie – alltid junkie”.

Nästan ingen har hört talas om motexperimentet där råttor sattes i en bur full med leksaker, andra möss av motsatt kön och roliga labyrinter att springa i. Buren hade också tillgång till två vattenflaskor med samma innehåll som det tidigare experimentet. Men den här gången var det ingen råtta som blev missbrukare. Om du inte ger råttorna ett meningsfullt liv och andra alternativ än att ”injicera” heroin så kommer dom bli missbrukare.

Om vi verkligen bryr oss om alla människor i vårat samhälle – inklusive missbrukare – så måste vi sluta straffa och stänga in dom och istället hjälpa dom tillbaka till ett meningsfullt liv.

Länk till artikel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s